2009. 08. 05.

Tippek, infók a gluténmentes vásárlásához

Az első és legfontosabb, hogy tudd, mi nem gluténmentes: búza, rozs, árpa, (zab). Ide tartozik a tönköly-, durumbúza is és néhány kevésbé ismert, használt gabona / köret: alakor, bulgur, kamut, kuszkusz, tritikálé.
Ezek bármilyen formában előfordulhatnak a termékekben, ételekben, minden esetben tilos a fogyasztásuk: liszt, teljes kiőrlésű liszt, graham liszt, keményítő, módosított keményítő, korpa, pehely, dara, gríz, maláta, zsemlemorzsa, fehérje, fű, olaj.

A fenti gabonafélék helyettesítésére szerencsére rengeteg alternatívát találunk, amelyeket fogyaszthatunk köretként vagy megvásárolhatunk liszt, pehely, korpa, dara, zsemlemorzsa formájában, illetve elfogadottak a gluténmentes étkezésben, mint alapanyag (pl. keményítő, módosított keményítő, maláta...). Ezek a következők:
- Gabonák, álgabonák: amaránt, cirok, guarmag, kukorica, köles, hajdina, rizs, quinoa, tápióka, teff.
- Hüvelyesek, magvak, diófélék és egyéb növények: burgonya, bab, sárga-, zöldborsó, chia mag, lencse, csicseriborsó, dió, fenyőmag, pekándió, gesztenye, kókusz, mogyoró, mandula, mák, nyílgyökér, lenmag, napraforgómag, pisztácia,  tökmag, szentjánoskenyérmag, szezámmag.

Azt is hasznos tudni, hogy sok olyan termékcsoport van, melyek természetüknél fogva gluténmentesek és bármelyik szuper-, hipermarketben megvásárolhatjuk őket: tőke húsok és halak, natúr zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, zsiradékok, italok (ásványvíz, 100%-os gyümölcslevek, valódi tea és kávé, bor, pezsgő, whisky, vodka).
Ezek könnyen elérhetőek és nagyon sok gluténmentes étel készíthető belőlük speciális hozzávaló nélkül is.

A többi termékcsoportnál már óvatosnak kell lenni, minden vásárlásnál ellenőrizni kell a címkéket. Ehhez a következőket érdemes tudni: hogyan jelölik a gluténmentességet, illetve ha nincs jelölés, hogyan lehet eldönteni, hogy gluténmentes-e az adott élelmiszer.

A garantáltan gluténmentes termékeket meg szokták jelölni, ez történhet a nemzetközi jelöléssel, ami egy áthúzott búzakalász, illetve felirat formájában (pl. "gluténmentes" vagy "lisztérzékenyek is fogyaszthatják").

Ha nincs ilyen jelölés, figyelni kell arra, hogy legyen a termék címkéjén allergén információ. Ha az összetevők alapján gluténmentes a termék és nincs megjelölve a glutén, mint allergén, akkor gluténmentesnek számít. Ha az összetevők alapján gluténmentes, de alatta feltüntetik, hogy pl. "glutént tartalmazhat" vagy "nyomokban glutént tartalmaz", akkor nem tekinthető gluténmentesnek.
Amennyiben nincs allergén információ és a gyártócég nem nyilatkozott a termék gluténmentességét illetően, nem lehetünk biztosak abban, hogy nincs-e keresztszennyeződés. Ez azt jelenti, hogy a gyártás, csomagolás során szennyeződhetett gluténtartalommal.

A gyártócégek egyre gyakrabban nyilatkoznak arról, hogy mely termékeik gluténmentesek. Ezeket a nyilatkozatokat és táblázatokat megtaláljátok az Egyesület honlapján, illetve sok cég a saját honlapján is feltünteti őket. (Sajnos ezek az információk nem örökérvényűek, elég gyakran változnak. Ha tehát egy termék listás, vásárláskor akkor is ellenőrizni kell a címkét, hátha azóta változás állt be, csak nem tudunk róla...)

Vannak olyan alapanyagok, élelmiszerek is, amelyek kifejezetten a lisztérzékenyek számára készültek, például speciális lisztkeverékek, süteményporok, pékáru, száraztészták, édességek...
A legnagyobb választék a szaküzletekben, bioboltokban található, de ma már a legtöbb szuper-, hipermarketben (pl. Tesco, Auchan, Spar, Interspar, ALDI, Lidl) is találunk gluténmentes élelmiszereket. Általában a bio vagy diabetikus termékek közelében vannak elhelyezve, a gluténmentes kenyér, zsemle, kifli pedig előfordulhat a többi pékáru között.

6 megjegyzés :

  1. Az ha a gyártósoron készül gluténtartalmú étel is , az miért olyan tragikus? Ezt kb. úgy tudom elképzelni hogy ott marad két szem morzsa, vagy hogy megy ez?

    VálaszTörlés
  2. A diétát szigorúan és életünk végéig kell tartani, ebbe az is beletartozik, hogy kizárjuk még a lehetőségét is, hogy glutén kerüljön a szervezetünkbe.
    A diéta betartásával a bélfelszín regenerálódik, de a tünetek megszünésével sem hagyhatjuk abba, hisz ilyenkor újra károsodik.. Éppen ezért nem szabad a legkisebb mennyiségben sem újra glutént "enni", akkor sem, ha az 2 szem morzsa (hisz otthon is vigyázol, hogy ne keveredjen a kenyered a család kenyerével..).

    VálaszTörlés
  3. Én megpróbálok 100%-osan gluténmentesen táplálkozni, de mi van abban az esetben, ha olyan terméket fogyasztok, aminek az összetevői közt semmiféle gluténra utaló jelzést nem találok, és kukorica keményítő, módosított kukorica keményítő van, de viszont az sincs rajta, hogy GLUTÉNMENTES, na akkor ilyenkor mi van? Mert én az ilyen termékeket meg szoktam vásárolni. Ez konkrétan egy Spar vajkrém, ami többféle ízben kapható és nagyon fintom. Szerintetek ezt biztonsággal lehet fogyasztani vagy tilos..? A Delma light vaj is fogyasztható a lé. betegeknek de azon sincs feltüntetve, hogy garantáltan gluténmentes és még számos ilyen termék.. Szóval nagy kérdőjelek vannak bennem, kérek mindenkit, hogy írja le a véleményét, amit előre is nagyon szépen köszönök!

    D.

    VálaszTörlés
  4. Kedves D.
    A garantáltan GM terméknek különböző verziói vannak:
    - áthúzott búzakalász jelöléssel el van látva
    - hivatalos GM listán szerepel (ekkor nem baj, ha nincs ráírva, hogy GM és nembaj, ha nincs rajta allergéninfó)
    - nem listás termékek: az összetevők közt nincs gluténtartalmú dolog és az allergéninfóban sem szerepel a nyomokban glutént tartalmazhat felirat

    Ha a terméken nincs allergéninfó, de az összetevők közt sincs gluténra utaló összetevő, már fennállhat a keresztszennyeződés lehetősége (persze csak, ha nem listás termék). Sajnos a diéta szabályai szerint ennek a lehetőségét sem szabad meghagyni.

    A Delma esetén a gyártó az Unilever, akinek a nyilatkozatát meg lehet nézni egy egyesület oldalán is. A lényege:
    "Az Unilever belső szabályozása szerint a rendeletekben felsorolt allergén anyagokat az élelmiszer összetevőjeként a felhasznált anyagok között sorolja fel csökkenő sorrendben: pl búzaliszt, tejcukor, tojás.
    Ha az allergén összetevőt tartalmazó alapanyag egyértelműen nem utal a benne levő allergén anyagra, akkor azt a termék megnevezése mellett feltüntetjük az allergiát kiváltó anyagot (pl.: aroma tejszármazékkal).

    Mivel a receptmódosítás jogát fenntartjuk, ezért nem áll módunkban allergén listát kiadni. Kérjük Önt, hogy minden vásárláskor alaposan olvassa el a termék összetevő listát, melyből pontos információt kap a termékről."

    A gyártók hivatalos listáját a bal oldali menüből is elérheted, de az egyesület oldalán is megtalálhatóak:
    http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=GM%20élelmiszerek%20listái&structure=GM%20élelmiszerek%20listái

    VálaszTörlés
  5. Kedves Tymo!

    Köszönöm a válaszodat, ez kicsit elszomorít, mert én ezidáig sok olyan terméket fogyasztottam ami nem listás és az összetevők közt semmilyen gluténtartalomra utaló nyomot nem találtam :S

    Akkor ezentúl még jobban oda fogok figyelni! Egy ismerősöm viszont 4éves kora óta lisztérzékeny és ő azt mondta, hogy az ilyen termékeket kérdés nélkül megvásárolja valamint még azt is amire rá van írva, hogy "nyomokban glutént tartlmazhat" mert szerinte ez is gluténmentes csak mivel egy gyártósoron készült , ezért fel kell tüntetni.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lisztérzékenyek!

    Szeretném a segítségeteket kérni szakdolgozatom elkészítéséhez, így arra kérnék mindenkit akinek van szabad 2 perce, hogy legyen szíves az alábbi linken található kérdőívet kitölteni, amit előre is nagyon szépen köszönök!!! :)

    http://kerdoivem.hu/kerdoiv/449477308/1/


    Üdv, Dalma

    VálaszTörlés